x
 

 

Nr. 4 Heldagsudflugt til Brede Værk.

I.C.Modewegsvej 1. Kgs. Lyngby
Tirsdag den 4. maj 2010 kl. 09.45.

S-tog linie B til Jægersborg Station, hvor der skiftes til Nærumbanen.
Buslinie 182, 183 og 194 kan også benyttes.

Vi starter med rundvisning på Brede Værk.
Brede Værk ligger ved Mølleåen i Lyngby og er et historisk industrisamfund med mange velbevarede bygninger. I 1800-tallet var Brede Værk Danmarks største klædefabrik.
Vi får også lejlighed til at se gartneriet og orangeriet samt andre udstillinger på området, hvor man kan prøve forskellige ting.
Fra starten deles vi i 2 hold.
Det ene hold kommer på rundvisning med guide og det andet går rundt på egen hånd. Efter frokostpause bytter man om på holdene.
Vi slutter af med eftermiddagskaffe.

Referat:
Vi var 40 deltagere.
Vi blev inddelt i fire grupper, hvoraf tre ad gangen havde guide på tre forskellige udstillinger, mens den sidste gruppe var på egen hånd, og midt i det hele holdt vi frokost..
Vi fik alle udleveret en "AktivBillet", med den kunne man vælge sig en person/identitet, som man specielt kunne følge i forskellige situationer på værket. Det gav et andet indblik i personens hverdags-/arbejdsliv. Det var en interessant nyskabelse i museumskulturen.

De guidede rundvisninger var:
1) "Industriens Vugge", hvor vi kom rundt på området og fik fortalt om industrisamfundets opståen i Brede og igennem udstillingen "Industriens Vugge".
2) "Fabrikken", som var klædefabrikken, med alle de forskellige maskiner, personer og arbejdsopgaver (med og uden arbejdsmiljøsikkerhed).
3) "Brede Hovedbygning" og "Arbejderboligen". Fabriksejer Peter van Hemert's fine landsted fra 1795, flot udsmykket af tidens førende arkitekt, hofdekoratør J.C.Lillie, det var en herskabelig rundgang. Herefter gik vi til arbejderboligerne overfor og fik et kig ind i dagligdagen omkring 50-erne.

Rundt på egen hånd:
Både i bygningen "Fabrikken" og i "Maskinen" kunne man ”lege med” og dyste med sine kolleger ved samlebåndet om hvem, der er hurtigst ”på tasterne”.
Udstillingen "Industrisamfundet" viste hele udviklingen fra landbrugsland til industrielt velfærdsland og teknologiens udvikling.
Udstillingen ”Krop og Forklædning” viste både hverdagstøj og selskabstøj fra 1700-tallet og frem til i dag. Blandt seværdighederne er bl.a. se Dronning Alexandrines gule kjole og Lene Bro's hot-pants.
Man kunne også nyde gartneriet med orangeriet og den smukke Mølleådal, men det var lidt køligt og der kom nogle byger undervejs, så det var der vist ikke mange, der så.

Til frokosttid mødtes vi alle i ”Brede Spisehus”, som dengang var stedets kantine. De oprindelige kakler er bevaret på væggene, der var en dejlig intimitet. Vi fik en lækker 2-retters menu.

Efter frokosten skulle de sidste hold på rundvisningen.

Dagen sluttede med eftermiddagskaffe og kage på spisehuset.