m
m

 

Roskilde Domkirke og Roskilde Kloster

Onsdag den 16. januar 2013

Turoplægget var:
Afgang fra Sjælør Station kl. 09.00. og forventet hjemkomst ca. kl. 18
Vi kører til Roskilde. Vi deles i hold og har guidet rundvisning i både domkirken og klosteret (der er dog forbehold for kirkelige handlinger i domkirken).
Indimellem holder vi frokostpause på ”Håndværkeren”, hvor der serveres en 2-retters menu + en genstand. Om eftermiddagen kører vi til ”Malerklemmen” ved Borup og får kaffe med deres berømte hjemmelavede æbleskiver.

Max antal: 90 (og mindst 30).

Referat:
Den 16. januar 2013 var vi omkring 78 af ialt 85 tilmeldte på tur til Roskilde med afgang fra Sjælør St. lidt over kl. 9.00 med 2 blå "Nygaard" - busser og 2 kendte chauffører Ruben og Lasse.
Koldt var det, men humøret var højt, og busserne kom i god tid før afgang, så man kunne kom ind i varmen.
Kl. 9.40 ankom vi til Stændertorvet ved Domkirken, hvor busserne kunne holde. Det var blevet så tåget i Roskilde, at vi knap nok kunne se domkirken.
Ved domkirken sluttede vi os til dem. der var taget direkte og fik delt os i 3 hold, hvoraf de 2 startede i kirken og 3. hold gik den korte tur over til Roskilde Kloster.
Efter rundvisninger af 1 times varighed skiftede vi.
I domkirken fik alle udleveret et hæfte (nærmest en hel bog), Roskilde Domkirke Guide, og i klosteret kunne vi formedelst 30 kr. købe noget tilsvarende.

Omkring kl. 12.15 kunne vi spadsere op til "Håndværkeren", Hersegade 9, hvor vi hyggede os et par timer, og fik serveret rejecocktailanretning, gl.dags oksesteg samt et glas vin/øl.

Kl. 14.45 var vi spadseret tilbage til busserne ved domkirken.
Undervejs over Stændertorvet fortæller Nanna, at der under torvet ligger ruiner af den gamle bymidtes sognekirke, som har et meget smukt mosaikgulv. Man kan komme ned og se det, hvis man henvender sig på turistkontoret.
Vi kørte så til traktørstedet "Malerklemmen", Dyndet ved Borup. På køreturen kom vi også ind i en hel del meget tætte tågebanker, hvor det kneb med udsigten.
Vel fremme ved Malerklemmen, venter der os en dejlig oplevelse i de ret hyggelige lokaler. Vi fik en meget positiv velkomst af 3 servitricer, der serverede kaffe ad libitum i kander med deres berømte æbleskiver til.

Klokken 16.45 var der afgang mod Sjælør Station, hvor vi kunne takke af lidt før kl. 18.00 efter en begivenhedsrig og hyggelig dag.
(Den ene bus kørte omkring Roskilde Station, og satte dem af dér, der gerne ville det).

Uddrag af rundvisningerne:
(se mere på teksterne til billederne)

Roskilde Domkirke:
Først fik vi lidt historie, bl.a. at kirken i 1995 blev optaget på Unesco´s liste over verdens umistelige kulturværdier.
Herefter rundvisning med mange informationer i kirken og nogle af gravkapellerne, bl.a. "Helligtrekongers Kapel", "Frederik 5.s Kapel" (her hørte vi den mere rigtige sandhed end den i den aktuelle film "Kongelig Affære" med bl.a. Mads Mikkelsen) samt Christian 4.s Kapel.
Et af holdene nåede at høre det gamle ur med de mekaniske figurer slå, men ikke alle nåede at se figurerne bevæge sig. Det er Sct. Jørgen og dragen, Sct. Jørgens hest går til angreb på dragen, Kirsten Kimer slår kvarterslag på en lille klokke og Per Døver slår timeslag på en stor klokke. De mekaniske figurer er fra ca. 1500.

Roskilde Kloster:
Historien går helt tilbage til begyndelsen af 1200-tallet, hvor der på grunden blev opført et stort Dominikanerkloster. Op til Reformationen i 1536 fungerede dette såkaldte Sortebrødrekloster som et religiøst centrum, men munkene ydede også forsorg og medicinsk hjælp til især den fattige del af Roskildes befolkning.
De munkesten, der i 1200-tallet blev anvendt til opførelse af Dominikanernes kloster i Roskilde, danner den dag i dag rammen om Roskilde Kloster, som "genbrugssten" i klosterets hovedbygning.
Efter Reformationen beordrede Kong Christian d. 3 samtlige katolske klostre lukket, og Sortebrødreklosteret i Roskilde blev nedrevet. I 1565 købte herremanden Mogens Godske grunden, og byggede en mindre herregård med udstrakte jordtilliggender langs Roskilde Fjord.

I 1699 fik to adelsenker kongens tilladelse til at købe stedet for at stifte et frøkenkloster. Formålet var at skabe et hjem med ordentlige rammer for unge adelsfrøkener, der ikke var blevet gift i en passende ung alder. Roskilde Adelige Jomfrukloster blev således det første egentlige protestantiske frøkenkloster i Danmark.

På rundvisningerne så vi Klosterkirken, Riddersalen, Den Røde Stue og Brahestuen. Guiden berettede om Sortebrødremunke, klosterliv, adelige jomfruer og det nutidige Roskilde Kloster. Endvidere beså vi et klenodie, som helt reelt ikke tåler dagens lys, nemlig "Nakkebølletæppet", det er broderet i 1589.

Malerklemmen:
Hovedbygningen på Malerklemmen kan dateres tilbage til Stavnsbåndets tid, det vil sige ca. år 1750. Dengang var stedet en gård, som ridefogeden boede på for at holde opsyn med stavnsbønderne, der boede i omegnen. Da Stavnsbåndet blev ophævet, blev dette sted og mange lignende steder rundt om i landet, givet til ridefogeden af hovedgodset. I dette tilfælde Svenstrup Gods. I tilknytning til gården blev der skænket et lille stykke jord, som ridefogeden kunne dyrke. Jorden var en smal stribe, klemt inde mellem Svenstrup og Giesegårds jorde. Deraf navnet "KLEMMEN".
Herefter blev stedet drevet som bondegård frem til 1963, hvor en kunstner købte gården og lavede den om til traktørsted. Deraf hele navnet "Malerklemmen". I dag ejes og drives stedet, som restaurant af Eyvind & Marianne Munch.
Malerklemmen er specielt kendt for sit udvalg af te og sine gode gammeldaws æbleskiver, der er kendt landet rundt. Dejen blandes hver dag efter en hemmelig opskrift og serveres sprøde og nylavede. De fremstilles i køkkenet som i gamle dage på 2 stk. 19 hullers pander med en strikkepind som eneste værktøj.